Aktuality - archiv 1.7.2009

Sedem mladíkov klope na dvere základnej zostavy AS

O pozíciu v "áčku" Trenčína sa uchádzajú aj Bizub, Adi a Mazán.

Až sedem hráčov z dorastu AS Trenčín sa pokúša v týchto dňoch presadiť sa do prvého tímu. V bráne púta pozornosť Ľuboš Draškovec. V obrane sa pasujú s konkurenciou Milan Marušinec, Tomáš Bizub a Peter Valla. Nachystaní sú aj Marek Zvala, Fanendo Adi a Peter Mazán. V dvojdielnom seriáli sa pokúsime návštevníkom klubového webu predstaviť mladé nádeje AS. Po krátkom informatívnom komentári pripájame názor futbalistu na prechod z mládežníckej kategórie medzi mužov a krátke hodnotenie asistenta Adriána Guľu. V prvej časti prinášame informácie o trojici Bizub, Adi, Mazán.

Tomáš Bizub (narodený 9. novembra 1990, pravý obranca)

V uplynulom období bol jednou z kľúčových súčastí defenzívy staršieho dorastu AS Trenčín. Tréner Radúz Dorňák využíval nielen jeho obranné schopnosti, ale aj danosť nebezpečne zaútočiť. V nasledujúcom období sa bude snažiť rozvíjať svoje futbalové vlastnosti v tíme mužov.

Tomáš Bizub: „Je to pre mňa nová skúsenosť. Presadiť sa v prvom tíme nebude určite jednoduché. Je to o niečom úplne inom. Medzi mužmi sa hrá oveľa dôraznejšie a rýchlejšie. Žiadne špekulovanie – všetko ide na jeden – dva dotyky. V minulosti som bol zvyknutý hrať celé zápasy, teraz budem musieť byť trpezlivý. Musím čakať na šancu a tvrdo na sebe pracovať."

Adrián Guľa: „Zatiaľ si ho viem predstaviť ako alternatívu na post pravého obrancu. Určite to ešte nie je na 18 zápasov počas jesene. Ak si osvojí systém hry a taktické varianty v mužskom tíme, určite bude ešte lepší. Je ale úplne prirodzené, že musí prejsť aj týmto náročným preklenovacím obdobím. Ak bude na sebe robiť, zlepšenie v osobných súbojoch ako i v ďalších prvkoch príde samé."

Fanendo Adi (narodený 10. októbra 1990, útočník)

Do Trenčína prišiel v zime. Už od prvých tréningov dokazoval, že dávanie gólov je mu rovnako prirodzené ak večerné líhanie si do postele. Na prestížnom halovom turnaji v Prahe sa stal najlepším strelcom podujatia. Gólové zápisy si so železnou pravidelnosťou pripisoval ja v dorasteneckých ligových zápasoch. V predposlednom kole uplynulého ročníka nastúpil proti Humennému ako striedajúci hráč. Za veľký aplauz publika sa revanšoval už po tridsiatich sekundách. Prvý dotyk s loptou premenil vo svojom seniorskom debute na prvý gól.

Fanendo Adi: „Vlani som hrával najmä za dorast. Medzi mužmi som nastúpil iba na pár minút. Cítim, že v nasledujúcom ročníku to môže byť úplne inak. Rozdiely v mládežníckom a seniorskom futbale sú samozrejme obrovské. Aj v zápase proti Banskej Bystrici som sa presvedčil, že medzi mužmi sa hrá oveľa rýchlejšie a dôraznejšie. Hráči sú silnejší a skúsenejší. Mám ale pocit, že som pripravený. Aj vďaka trénerovi Guľovi, ktorý mi venuje veľa času."

Adrián Guľa: „Priznám sa, pre mňa je veľkým prekvapením. Po tom, čo sme trošku zmenili systém hry, dokázal uhrať veľmi veľa lôpt. Skrýva sa v ňom obrovský potenciál. Je typom Kollerovskej veže. Musí na sebe veľa pracovať, stále sa totiž môže zlepšovať. Toto je ale výzva pre nás. Kolega Koník má svoju prácu postavenú najmä na tvrdej každodennej drine s hráčmi."

Peter Mazán (narodený 13. mája 1990, ofenzívny záložník, útočník)

Seniorský futbal si "oťukal" už ako sedemnásťročný. Na sústredení v Holandsku patril medzi najmladších, rozhodne však nie medzi najutiahnutejších futbalistov. Má veľký potenciál. Nechýba mu zdravá drzosť. Potvrdil to aj v príprave proti Banskej Bystrici. Nezľakol sa ani skúseného ligového matadora Martina Poljovku. Počas jari absolvoval tréningový kemp v Panathinaikose Atény. Neskrýva ambíciu v budúcnosti sa presadiť v zahraničí trvalejšie.

Peter Mazán: „Pre každého futbalistu je presun zo staršieho dorastu do seniorskej kategórie najväčším skokom v kariére. Hrať za dorast a za mužov je niečo úplne odlišné. S mužmi som absolvoval už dve zimné prípravy, takže neprišiel som do úplne neznámeho prostredia. Obavu zo zápasov vo vyššej kategórii nemám. V stretnutiach si rešpekt pred skúsenejšími súpermi nepripúšťam.

Adrián Guľa: „Má solídne veci. Nechýba mu ťah na bránu. Zbytočne s loptou nešpekuluje. Myslím si, že nebude mať problém so zapadnutím do mužského futbalu. Je dostatočne dravý a má pravú futbalovú šťavu. Samozrejme, aj na ňom je ešte kopa roboty. Keď si zvykne na určité herné situácie, ktoré v doraste neriešil, verím v jeho výrazné napredovanie."

Autor: ms
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa