Sieň slávy 12.11.2017

Sieň slávy | Do Siene slávy vstúpili Blanár, Čemez a Albrecht

Novými členmi Siene slávy trenčianskeho futbalu (SSTnF) sa počas uplynulého víkendu stali Jozef Blanár, Miroslav Čemez a Milan Albrecht. Už štvrtý slávnostný inauguračný večer sa uskutočnil v sobotu v spolupráci SSTnF, klubu AS Trenčín a Trenčianskeho samosprávneho kraja v priestoroch kasární Trenčianskeho hradu.

SSTnF ožila pred troma rokmi pri príležitosti 110 rokov futbalu pod Čákovým hradom. Dnes má štrnásť inaugurovaných členov. Trinásť osobností doplňuje tím historicky prvých futbalových majstrov vo farbách Trenčína zo sezóny 2014/2015.

Jozef Blanár patril k najfundovanejším a najvplyvnejším osobnostiam v histórii trenčianskeho futbalu. Pôsobil v pozíciách zapisovateľa, hlavného usporiadateľa a vedúceho mládežníckych tímov. Po reorganizácii v TTS získaval ďalšie funkcionárske ostrohy v Slovene Trenčín a Merine Trenčín. Napokon sa stal rešpektovaným tajomníkom Jednoty Trenčín. Budúcnosť klubu so zlatým leskom zaistil nevídaným počinom hneď v zárodku. Po nevydarenej premiérovej sezóne medzi československou elitou v ročníku 1960/1961 a rýchlom zostupe z najvyššej súťaže sa s cieľom udržať najlepších hráčov vydal spolu s predsedom klubu Jaroslavom Raftlom do Prahy. Na futbalovej sekcii ČSTV intervenovali za vydanie uznesenia, podľa ktorého kluby zostupujúce z najvyššej súťaže boli považované z hľadiska prestupov za prvoligové. Riadiaci orgán na základe tohto rozhodnutia zamýšľané transfery nepovolil ani v prípade zmeny zamestnania a bydliska. Káder talentovaného mužstva zostal pokope.

Miroslav Čemez upútal pozornosť už v dorasteneckom veku ako odchovanec Tatrana Galanta. Z juhu Slovenska ho stiahli funkcionári Spartaka Trenčín. Nasledovala vojenčina v Dukle Trenčín, resp. Dukle Brezno. Po návrate do civilu hájil farby silnejúceho TTS Trenčín, ktorý v lete 1960 úspešne doviedol medzi československú elitu. Krátko po tom, čo ako kapitán zdvihol Čemez nad hlavu vytúženú postupovú trofej, začala perla stredného Považia písať zlaté kapitoly s pečaťou Jednoty. Bývalý ľavý obranca s útočnými chúťkami sa vďaka svojej univerzálnosti, skromnosti, zodpovednosti a rozvahe začlenil medzi najväčšie legendy trenčianskeho futbalu. Prispel k viacerým pozoruhodným úspechom mužstva. Bol v tíme vicemajstrov Československa z ročníka 1962/1963. Nechýbal na záverečnom turnaji o Stredoeurópsky pohár v júni 1966, keď Jednota v semifinále v Livorne senzačne vyradila Vasas Budapešť a vo florentskom finále podľahla domácemu klubu AC Fiorentina. Čemez si na svoje konto počas desiatich prvoligových sezón v drese Jednoty pripísal 239 zápasov a zaznamenal jeden gól. V trenčianskych historických tabuľkách bol vyťaženejším hráčom len Anton Pokorný. Na základe ankety sa stal súčasťou trenčianskej futbalovej jedenástky storočia. Zaradil sa medzi symboly vernosti klubom spod hradu Matúša Čáka.

Milan Albrecht má na konte najviac ligových štartov zo všetkých hráčov, ktorí kedy pôsobili v trenčianskych kluboch. Vo farbách Jednoty Trenčín, Baníka Ostrava, Dukly Banská Bystrica a Vítkovíc odohral v najvyššej súťaži 334 stretnutí a strelil 66 gólov. Počas piatich rokov v drese Jednoty Trenčín, v ktorom robil svoje prvé futbalové kroky, ich dosiahol 26. Premiérový ligový gól strelil vtedy legendárnej Dukle Praha vo svojich sedemnástich rokoch. Mladá puška z mesta pod Čákovým hradom potvrdila svoj strelecký talent aj na jar roku 1968, keď pomohla dorasteneckej reprezentácii Československa k triumfu na turnaji považovanom za neoficiálne majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie. Oslnivé výkony Albrechtovi otvorili dvere aj do seniorskej reprezentácie. Prvý reprezentačný zárez si na pažbu pripísal v prípravnom zápase vo viedenskom Prátri. Bez jediného štartu v kvalifikácii sa ocitol medzi držiteľmi leteniek na majstrovstvá sveta v Mexiku v roku 1970. Do bojov na aztéckom šampionáte však nezasiahol. V roku 1972 potvrdil kanonierske kvality vo finále majstrovstiev Európy do 23 rokov. Proti Sovietskemu zväzu sa presadil v moskovských Lužnikách a taktiež v ostravskej odvete. S Baníkom Ostrava získal ako hráč trikrát federálny titul. Štyrikrát hral Pohár majstrov európskych krajín. V európskych pohároch odohral 25 stretnutí a strelil šesť gólov.

O nominácii členov do SSTnF rozhoduje päťčlenná komisia, ktorá stála pri jej zrode. Jej predsedom je bývalý prezident klubu Ozeta Dukla Trenčín Pavol Hozlár. Súčasný klub zastupuje generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček, históriu futbalu pod Čákovým hradom slovenská trénerská legenda Jozef Jankech, František Koronczi a autor knihy k 110 rokom futbalu a futbalový bádateľ Jozef Hankoci.

Fotogaléria

               
 
Autor: astn
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa