Aktuality - archiv 13.11.2008

Mládežnícki brankári potrebujú zvýšiť konkurenciu, tvrdí Hodál

Roman Hodál má „na povel“ gólmanov AS Trenčín. Pomocou brankárskej školy chce odovzdať svoje skúsenosti a hľadať mladé talenty.

Brankárov AS Trenčín má dnes na starosti jeden z nastupujúcej generácie úzko špecializovaných trénerov Roman Hodál. V spolupráci s klubom sa však nevenuje iba klubovým gólmanom, ale už niekoľko týždňov prevádzkuje aj svoju brankársku školu. „S touto myšlienkou som sa pohrával odkedy som sa dal na brankárske trénerstvo. Chcel som aj nádejam z menších klubov ukázať niečo z brankárskej kuchyne. Navyše takto môžem zmapovať mladých gólmanov v regióne a prípadne ich posunúť do nášho klubu,“ povedal Roman Hodál.

Napriek tomu, že počas svojej kariéry sa nikdy nedostal medzi absolútnu špičku, pracoval s viacerými skvelými odborníkmi. Práve ich skúsenosti chce skĺbiť s vlastnými poznatkami pri ďalšej práci. „Viacero vynikajúcich brankárov ma počas kariéry ovplyvnilo. Nerád by som na niekoho zabudol, ale asi najviac sa podpísal na mojom raste môj prvý a zhodou okolností aj posledný tréner Jaroslav Machač. Dobre sa mi v Dubnici spolupracovalo s Miroslavom Mentelom, ktorý má dnes na starosti reprezentáciu. Spomeniem aj bývalého ligového brankára Jána Veselého alebo Dušana Keketiho. Mal som taktiež možnosť vidieť prácu legendárneho Holanďana Pieta Schrijversa. Je teda z čoho čerpať. Každý má niečo, čo sa dá použiť ďalej,“ povedal Hodál.

Práca s brankármi na Slovensku je v porovnaní s vyspelým svetom iba v plienkach. Napriek tomu sa to aj v tomto smere lepší. „Za vyspelými krajinami stále zaostávame. Keď sme počúvali ako to funguje napríklad v Ajaxe Amsterdam, iba sme žasli. U nás máme maximálne dvoch špecialistov v klube. Inde má každá kategória trénera pre gólmanov a je to logické. V každom veku si hráč vyžaduje niečo iné. Najskôr sa pracuje na technike, potom na sile a na záver to je o psychike,“ doplnil Hodál.

Budúcnosť brankárov AS nie je stratená, ale stále je na čom pracovať. „V žiakoch vyčnieva najviac Matej Vozár hrajúci aj v reprezentácii. Potom tam je však trochu nedostatok brankárov. Chcelo by to zvýšiť konkurenciu,“ dodal tréner trenčianskych gólmanov trénujúci každý štvrtok (14.30 h) v športovej hale aj mimoklubové nádeje.

Autor: mg
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa