Aktuálne 16.9.2008

Obranca či útočník?

Juraj Križko: „Ako útočník som sa nedostával do šancí.“

Futbalová verejnosť spája jeho meno s pozíciou hrotového hráča. Najhviezdnejšie chvíle prežil v zápase 10. kola uplynulej sezóny. Zlatým Moravciam nadelil v pamätnom súboji hetrik. Predtým a ani potom nič. Gólové suchoty. Aj preto sa Juraj Križko premiestnil z postu útočníka na pozíciu stopéra.

Križkove trápenie vyvrcholilo v smolnom zápase v Šali. „Mali sme tam hádam osem vyložených príležitostí. Ja, ako útočník, som nebol ani v jednej z nich. Bol som z toho sklamaný. Ale nebolo to iba v zápase s Duslom. Dostať sa do šance, bolo pre mňa problémom všeobecne,“ uvažuje Križko premýšľajúc nad poslednými zápasmi, v ktorých nie a nie dať gól. Práve po stretnutí na dolnom toku Váhu sa hráč s číslom 22 odhodlal k dôležitému kroku. „Na jednom z tréningov sme dostali postovú voľnosť. Každý sme si mohli vybrať miesto, kde chceme hrať. Zaradil som sa do obrany. Zrejme sa mi darilo, pretože po následnom rozhovore s trénerom sme sa dohodli, že by som to na tomto poste mohol vyskúšať,“ uvítal ponúknutú zmenu dobre stavaný futbalista.

Uvedomujúc si chýbajúcu kreativitu v ofenzívnej činnosti, začal naplno pracovať na zvýšení obranných parametrov. Po necelom týždni tréningov sa postavil do defenzívnej línie v prípravnom stretnutí v Nitre. Podal spoľahlivý a poctivý výkon. Vypýtal si ním miestenku do základnej jedenástky aj v nasledujúcej majstrovskej konfrontácii proti košickej rezerve. „V súťažnom zápase som hral v obrane naposledy ako dorastenec. A potom ešte polroka vo Veľkom Lapáši. Napriek tomu trvala moja aklimatizácia na staronový post pomerne krátko. V zápase mi veľmi pomáhal aj Csaba Szórád. Usmerňovali sme sa navzájom. Hralo sa mi dobre. Najmä po tom ako sme vsietili prvý gól,“ usmieva sa "Kaká", ako mu všetci spoluhráči v kabíne hovoria. Ktovie, trenčiansky hráč si možno bude musieť hľadať nový vzor. V obrane sa totiž zabýval takmer okamžite. Pri piatich góloch do košickej brány sa do streleckej listiny nezapísal ani raz. „Je mi to úplne jedno. Vyhrali sme. To je dôležité. A nie to či som dal gól ja, alebo niekto iný," mávne rukou.

Spoluprácu s novým partnerom v obrane si pochvaľoval aj brankár Miloš Volešák: „Nemal som prakticky žiadnu robotu. Myslím si, že Juro tam zapadol veľmi dobre. V zápase zbieral všetky hlavičky. S rovnakou istotou vystupuje aj na tréningoch.“ Na záver sme položili Križkovi jasnú otázku: „Si stále útočníkom, alebo si už obrancom?“ Po krátkom uvažovaní s úsmevom vyhlásil: „Viac sa cítim byť už obrancom.“

Autor: ms
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa