Aktuality - archiv 22.5.2008

Ivan Galád: "Hráči budú bojovať za fanúšikov, klub i mesto"

Bol koučom tímu, ktorý hral proti dvajnásobnému víťazovi Ligy majstrov.

Ivana Galáda sme zastihli na mobilnom telefóne krátko pred dvadsiatou hodinou. Zodvihol nám vari na tretíkrát. „Prepáčte, šoféroval som, ale teraz som už na parkovisku. Počúvam vaše otázky,“ vyzval nás do práce nový kouč AS Trenčín.

Na stole ste mali údajne tri ponuky. Zo zahraničia, z ViOnu Zlaté Moravce a z Trenčína. Čo rozhodlo o vašej voľbe pre AS?

"Priznávam, bolo to veľmi ťažké rozhodovanie. Pôsobenie Zlatých Moraviec na slovenskej futbalovej scéne je mi veľmi blízke. Je to sympatický a svojím účinkovaním ojedinelý klub. Postupnými a premyslenými krokmi vystúpal až do najvyššej súťaže. V Pohári UEFA hral dokonca proti aktuálnemu víťazovi súťaže Zenitu Petrohrad. Moja voľba ale napokon padla na Trenčín. Každý tréner chce pôsobiť v najvyššej súťaži. Verím, že s tímom, ktorý som si vybral, sa tam čoskoro prebojujeme. Jednoznačne by som chcel zdôrazniť, že finančná otázka v tomto prípade nehrala úlohu. V Trenčíne nie som preto, že by mi ponúkol viac ako ViOn. V jednaniach s majiteľom klubu a generálnym manažérom som našiel viacero zaujímavých momentov. Ponuku vnímam ako veľkú výzvu. Súčasný stav musíme zastaviť a vrátiť sa znova vyššie."

Oprášte svoje spomienky a porozprávajte nám o vašich športových začiatkoch...

"Vyrastal som v Krupine, v rodisku Andreja Braxatorisa Sládkoviča. Hádam ako každé dieťa som túžil po kariére vrcholového športovca. Do vienka som ale nedostal dostatočnú porciu nadania. Svoju snahu som preto mierne presmeroval a chcel som sa stať úspešným trénerom. Začínal som v okresnej súťaži žiakov na Dobrej Nive. Pokračoval som vo Zvolene. Najskôr ako šéftréner mládeže a neskôr som prevzal treťoligový tím seniorov. Nasledovala zaujímavá práca vo Vancouveri. V Kanade som v European Soccer School strávil tri roky. Majiteľom tamojšej akadémie je slovenský tréner Roman Tulis. Na túto etapu si spomínam veľmi rád. S tímom do 15 rokov som v rámci celej Kanady dosiahol tretie miesto. V rozhodujúcom zápase sme prehrali s chlapcami z provincie Ontário. V ich drese som si všimol jedného veľmi šikovného futbalistu. Volal sa Owen Hargreaves a dal nám dva góly. Dnes je dvojnásobným víťazom Ligy majstrov. Po kanadskej anabáze som sa vrátil na Slovensko. Najskôr som viedol Petrochemu Dubová a potom nasledovalo moje účinkovanie v Nitre. Okrem futbalu som pôsobil aj ako pedagóg na Technickej univerzite. Mojím zameraním bola telesná výchova a geografia. Hoci sa tejto práci v súčasnosti nevenujem, cestu za katedru mám stále otvorenú."

Vráťme sa k futbalu. Počas uplynulej jesene ste pôsobili v Senci. Potom ste sa presunuli k mládeži do Venglošovej futbalovej akadémie. Ale slovenská futbalová verejnosť vás vníma najmä vďaka vášmu účinkovaniu v Nitre. Mužstvo ste prevzali v nie práve najlepšej kondícii. Pohybovalo sa na spodných priečkach tabuľky druhej najvyššej súťaže. Napriek tomu ste onedlho oslovovali postup medzi elitu. Ako na toto pôsobisko spomínate?

"Najskôr by som chcel zdôrazniť, že pôsobenie vo Venglošovej akadémii mi dáva nesmierne veľa skúseností. Je to pre mňa najlepšia futbalová škola, akú som dosiaľ zažil. Nuž a Nitra? Bolo to krásne obdobie. Do konca života budem toto mesto nosiť v srdci. Dostal som tam šancu, využil som ju a spolu s mužstvom sme postúpili vyššie. S nitrianskym pôsobením je spojené aj meno Róberta Ráka. Tento vynikajúci strelec mi ako prvý poslal sms-ku, v ktorej mi blahoželal k podpisu zmluvy s AS. Nitra je ale históriou. Momentálne je dôležité to čo bude. Do Trenčína prichádzam s úlohou, posunúť mužstvo do iných vôd. Chcem, aby hráči hrali v najvyššej súťaži a rovnako, aby fanúšikovia mohli opäť navštevovať Corgoň ligu."

Súhlasím. Spomienky nechajme dejepiscom. Dôležitá je súčasnosť a najmä budúcnosť. Vaším nový pôsobiskom sa stal Trenčín. Ako ho chcete nasmerovať späť do najvyššej súťaže?

"Nechcite odo mňa, aby som vám teraz hovoril o hernom systéme alebo o konkrétnych personálnych zmenách. Poviem iba toľko, že chcem pracovať s 20-timi odhodlanými futbalistami a so silným realizačným tímom. Pre obe zložky musí byť otázka postupu bytostnou. Som si vedomý, že je to veľmi náročný cieľ. Na prvý pokus to nezvládli Košice, Prešov, Nitra ani Slovan. Napriek tomu zo svojich plánov nezľavujem. Do Trenčína nejdem hľadať priateľov. Idem tam s úlohou dosiahnuť úspech. Pre klub, pre mesto, pre región. Rád by som odtiaľ odchádzal podobne ako z Nitry, kde som z rúk primátora mesta dostal cenu za športový prínos pre mesto."

Fanúšikovia AS v minulosti deklarovali záujem o priateľský zápas proti prvému tímu. Ako sa vám pozdáva táto myšlienka?

"Zápas s fanúšikmi? Samozrejme! Nech za mnou príde ich zástupca a určite sa dohodneme. Ak sa u nich nájde ochota proti nám nastúpiť, budem prvý, kto sa postaví na ihrisko. Hoci futbalového kumštu veľa neskrývam (smiech). Okrem stretnutia s priaznivcami ma láka aj futbalová konfrontácia s hokejistami. A fanúšikom by som rád povedal ešte jednu vec. Pod mojím vedením budú hráči AS určite bojovať. Neviem, možno dohrajú iba ôsmi, ale tí, čo nastúpia za Trenčín pod mojím vedením, bojovať určite budú. Za fanúšikov, za klub, za mesto."

foto: sita

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa