Aktuality - archiv 9.4.2008

Rozhovor s generálnym manažérom AS Trenčín o aktuálnej situácii v klube

Róbert Rybníček: „Vo vytýčenej ceste pokračujeme napriek nepriaznivým výsledkom.“

Ako prežívate súčasné športové neúspechy AS Trenčín?

Je to určite komplikované obdobie. Všetci sme očakávali, že sa v tabuľke budeme pohybovať na úplne iných pozíciách. V porovnaní s minulosťou ale beriem tento stav oveľa vyrovnanejšie. Posledných pár rokov sme zakaždým bojovali nielen o samotnú ligovú príslušnosť, ale aj o budúcnosť klubu. Prípadný zostup v uplynulých ročníkoch mohol mať pre AS Trenčín veľmi čierne následky. Zháňanie financií na základné režijné náklady klubu sa stávalo čoraz neriešiteľnejším problémom. Nad vodou sme sa držali iba vďaka predaju najlepších hráčov. Teraz je ale finančný stav v AS v úplne inej polohe. Vďaka novému majiteľovi sme získali dlhodobú finančnú stabilitu a môžeme sa sústrediť na kontinuálnu prácu. Pracujeme na budovaní silného tímu. Pozostávať bude z našich najlepších odchovancov a ďalších kvalitných hráčov s dlhodobými kontraktmi. Nechceli sme riešiť situáciu angažovaním neperspektívnych – i keď skúsených – hráčov, pre ktorých by bol Trenčín iba jednou z mnohých zastávok. V tíme potrebujeme hráčov cítiacich sa ako Trenčania, ktorí budú ochotní bojovať za klub do posledných síl. V mužstve síce chýba viac skúseností, ale pokiaľ odohrajú naši mladíci viacero ťažkých zápasov a doplníme ich o ďalších šikovných hráčov, mužstvo môže dosiahnuť zaujímavé výsledky. V tejto ceste budeme pokračovať napriek súčasným nepriaznivým výsledkom.

Prehra s Banskou Bystricou odsunula Trenčín do veľmi nepríjemnej situácie...

Daný stav vnímame veľmi intenzívne. S Tschen La Lingom i so všetkými ľuďmi pracujúcimi v štruktúre AS Trenčín sme si povedali, že kým bude existovať hoc i len jednopercentná šanca na záchranu, budeme sa o ňu pokúšať. Dosiahnuté výsledky nás ale nútia premýšľať aj nad alternatívou neúspechu. Pripravujeme sa na oba scenáre. S finančnou istotou za chrbtom sa budúcnosť plánuje oveľa ľahšie, než ako to bolo po ostatné roky.

Chystáte vo Vašich plánoch nejaké personálne zmeny?

Určite áno. Ako som uviedol vyššie, spolupracovať chceme s našimi najlepšími hráčmi a tím chceme doplniť o ďalšiu kvalitu. V súčasnej situácii skladáme nové mužstvo, ktoré by malo byť schopné naplniť deklarované ciele. Aklimatizácia zahraničných posíl prebieha trošku pomalšie ako sme predpokladali, ale ani tento stav nás neuvádza do paniky. Nekoncepčne nechceme riešiť ani otázku realizačného tímu. Pred jarou sme vložili dôveru do rúk Martina Stana. Hoci je veľmi mladým trénerom, som presvedčený, že sa v ňom skrýva potenciál. Napriek tomu, že mužstvo pod jeho vedením zatiaľ nedosahuje očakávané výsledky, chceme mu dať priestor. Snažíme sa mu pomôcť, záleží iba na ňom, či z toho niečo vyťaží. Do konca sezóny žiadne prevratné zmeny nepredpokladám. K personálnej otázke sa vrátime, až po uplynutí aktuálneho ročníka. Kto bude ochotný ísť vytýčeným smerom, bude pokračovať, kto sa s ním nestotožní bude musieť skončiť. Znovu opakujem, sme v úplne inej situácii ako tomu bolo po ostatné roky. Záchrana je pre nás síce absolútnou prioritou, ale viac ako na ňu sa môžeme sústrediť na dlhodobejšie ciele. Ak by sme fungovali ako v minulosti, záchranársky scenár by vyzeral zrejme tak, že by sme v zime získali niekoľko skúsených hráčov na polročné hosťovanie. Po sezóne, v ktorej by sme sa možno zachránili, by títo hráči odišli, navyše by sme z existenčných dôvodov museli predať dvoch alebo troch najlepších hráčov a začínali by sme opäť na nule. Teraz sme ale v pozícii, že najlepších hráčov si môžeme nechať a káder podľa potreby dopĺňať. Pustíme iba hráčov, ktorí sa nám do koncepcie nehodia.

Stále rezonuje otázka, čo sa stane v prípade zostupu. Ako sa k tejto situácii postaví holandský majiteľ?

Tschen La Ling prišiel do Trenčína s istými cieľmi. Chce ich jednoznačne dosiahnuť. Nerád prehrával ako hráč, neúspech si nepripúšťa ani v súčasnosti. Urobili sme chyby. Tých sa musíme v budúcnosti vyvarovať. Stále robíme všetko pre záchranu. Je to čoraz ťažšie, ale stále sa o túto možnosť pokúšame. Ak sa to nepodarí, budeme spolu s holandskými partnermi bojovať aj v nasledujúcom období. Odvážne sme sa pustili do projektu, ktorý zatiaľ želané ovocie neprináša. Napriek tomu budeme v našej práci pokračovať ďalej. Niektoré veci sa rodia ťažšie. Dosiahnuté výsledky sú potom o to krajšie.

Ako vnímate prejavy fanúšikov počas zápasov AS? V poslednom jesennom kole prezentovali svoj názor, tým že v záverečných minútach zápasu proti Ružomberku stáli otočení chrbtami k hracej ploche, počas duelu s Banskou Bystricou zasa demonštratívne opustili hľadisko približne po hodine hry...

Keď nie som v práci, tiež som obrovským fanúšikom. Aj ja prežívam zápasy veľmi intenzívne. Názory našich fanúšikov akceptujem. Samozrejme aj tie kritické. Som otvorený na akúkoľvek debatu s každým priaznivcom nášho klubu. Je škoda, že výbornú prácu väčšiny fanúšikov AS dehonestujú výstupy niekoľkých nedisciplinovaných jedincov. Hádzanie nebezpečných predmetov na hraciu plochu vyšlo vo vyspelej futbalovej Európe z módy pred viac ako 20-timi rokmi. Mrzí ma, že tieto nešportové prejavy sa teraz začínajú objavovať u nás. Nedokážem pochopiť, ako môže na futbale niekto vedome ohrozovať iných. Je obrovskou škodou, že takýto ľudia sa vyskytli aj v sektore fanúšikov Trenčína. Hnevá ma to o to viac, že väčšine našich podporovateľov patrí za ich povzbudzovanie náš kompliment.

Autor: astn
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa