Aktuality - archiv 26.5.2010

Fanendo Adi s piatimi štartmi za Ajax

Dvojica Adi - Salinas vo farbách najslávnejšieho holandského klubu.

Pre Jorgeho Salinasa a Fanenda Adiho priniesol uplynulý víkend nezaplatiteľnú skúsenosť. Dvojica hráčov AS dostala pozvánku od Ajaxu Amsterdam, na základe ktorej odohrala za slávny klub prestížny turnaj Copa Amsterdam. Podujatie sa uskutočnilo na legendárnom olympijskom štadióne.

Ktovie, koľkí z účastníkov turnaja vedeli, že amsterdamský kolos hostil v roku 1962 jedno z najpamätnejších finále Európskeho pohára majstrov. Vo vyvrcholení predchodcu dnešnej Ligy majstrov zdolala vtedy Benfica Lisabon madridský Real 5:3. Všetky góly Pusiniek dal Ferenc Puskás, o zásahy víťazov sa postarali Aguas, Cavem, Coluňa a dva góly pridal vtedy ešte neznámy mladík Eusébio.

Od tých čias sa vzhľad tradičného štadióna výrazne zmenil. Po nedávnej rekonštrukcii patrí medzi moderné futbalové dominanty Holandska. Nielen majestátnosť športového stánku a silní súperi, ale najmä niekoľkodňová príslušnosť k jednému z najslávnejších klubov na starom kontinente dvíhali mladým Trenčanom pulz do závratných výšok. „Cítim sa úžasne. V Európe nie som ešte ani rok a už som bol v Chelsea a dvakrát v Amsterdame. Počas uplynulého víkendu som si dokonca odel dres elitného holandského tímu. Boli to neopísateľné pocity,“ žiaril Jorge Salinas šťastím aj niekoľko dní po návrate z krajiny vodných kanálov.

Mladý Paraguajčan si podujatie užíval plnými priehrštiami. Nastúpil v prvom zápase proti španielskej Seville (0:1) a nechýbal ani v druhom vystúpení amsterdamského tímu proti Fluminense. Brazílskemu tímu dal dokonca gól, Európania vyhrali 2:1. „Turnaj bol pre mňa vynikajúcou skúsenosťou. Dôležité ale bude, čo nastane teraz. Budem čakať, čo prinesie leto. Netajím, výzva menom Ajax, by bola naplnením mojich snov,“ zasnil sa mladík s havraními vlasmi, ktorý však po úvodných dueloch do ďalšieho turnajového diania nezasiahol. Staršie svalové zranenie ho, žiaľ, diskvalifikovalo.

V poslednom zápase skupiny nastúpili futbalisti, nosiaci v erbe symbol bájneho starogréckeho hrdinu, proti výberu severného Holandska. Výhra 1:0 poslala bielo-červených do semifinále. V ňom sa proti nim postavila Chelsea. Pre Jorgeho, sledujúceho stretnutie z tribúny, to bola určite zaujímavá konfrontácia. Pred niekoľkými týždňami sa počas londýnskej skúšky dvoril aktuálnemu anglickému majstrovi. O pár dní neskôr ho do svojho košiara vábil zasa Ajax. „Po dvoch návštevách Amsterdamu je môj rebríček jasný. Jasnou jednotkou je Ajax,“ vyjadril svoje sympatie k semifinalistom talentovaný ľavák.

Fanendo Adi bol v turnaji vyťažený oveľa väčšmi ako jeho mladší kolega. „Zápasy sa hrali na dvakrát 25 minút. Zapojil som sa do všetkých piatich duelov,“ rozhovoril sa vysoký hrot, ktorý odohral v semifinálovom stretnutí 25 minút. „Ajax bol aktívnejším a lepším tímom, viacero príležitostí sme ale premárnili. Angličania boli efektívnejší. Mali dve šance, jednu z nich využili a postúpili do finále,“ zhodnotila nigérijská veža semifinálové vystúpenie svojho dočasného tímu.

V poslednom zápase turnaja nastúpil Ajax proti silnému mládežníckemu výberu AZ Alkmaar. „Riadny hrací čas gól nepriniesol. Rozhodli až jedenástky. V nich bol úspešnejší súper. V tíme Ajaxu sú silné individuality. Niekedy však nehrali ako tím,“ všimol si počas pár dní Fanendo. „Turnaj bol pre mňa veľmi poučný. Nesmierne ma motivoval do ďalšej činnosti. Teší ma, že som sa stretol s chlapcami z anglickej Chelsea, brazílskych tímov Botafogo a Fluminense či mexického Chivasu,“ vysvetľoval na záver vysoký útočník plný entuziazmu a elánu.

Výsledky Ajaxu Amsterdam - skupinová fáza:
AFC Ajax – Sevilla FC 0:1
AFC Ajax – Fluminense 2:1 (gól Salinas)
Výber severného Holandska – AFC Ajax 0:1

Semifinále: Ajax – Chelsea 0:1
O 3. miesto: AFC Ajax – AZ Alkmaar 0:0, na penalty vyhral Alkmaar

Autor: ms
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Fotogalérie 15.4.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti FC ViOn Zlaté Moravce

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 5. kola nadstavby Niké ligy proti FC ViOn...

ASTV 15.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti MFK Ružomberok

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti MFK Ružomberok (3:0).

Fanúšikovia 15.4.2024

Akadémia | V pondelok 29. apríla nábor a výber detí do tímov akadémie AS Trenčín

AS Trenčín pripravil na pondelok 29. apríla nábor a...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa