Aktuality - archiv 3.9.2008

Škrípajúca defenzíva dôvodom mnohých inkasovaných gólov

Ivan Galád: "Naša defenzíva je veľmi zraniteľná. Najmä v záveroch zápasov."

Futbalisti Trenčína obdržali v doterajšom priebehu jesene 15 gólov. K dvanástim ligovým pridali trojku hráči Vrábľov v prvom kole Slovenského pohára. Táto skutočnosť vystavuje defenzívnej činnosti tímu nelichotivé zrkadlo.

„Za súčasnú situáciu som zodpovedný ja. Vyhlásenia typu – vyhráme jeden zápas a všetko sa zlomí – považujem za amatérske a lacné. Nachádzame sa vo veľmi komplikovanom období. Máme ale všetky prostriedky na to, aby sme sa z neho dostali,“ premýšľa pri pohľade na tabuľku Ivan Galád. „Pred sezónou som očakával, že po siedmom kole budeme mať dva - tri inkasované góly. Situácia je taká, že ich máme pätnásť. Naša defenzíva je veľmi zraniteľná. Najmä v záveroch zápasov. Presvedčili sme sa o tom na Interi aj v Šali. Pri nepriaznivom vývoji skóre sa naša herná disciplína vytráca,“ vykresľuje základné nedostatky obrany tréner.

Po dvoch zápasoch bez inkasovaného gólu (Rimavská Sobota, Prievidza) sa zdalo, že obrana sa dostáva do hernej pohody. Štvorgólový prídel v Šali ale tieto špekulácie rozniesol na kopytách. „Zrejme sme sa viac sústredili na útočenie. Každý z obrancov sa dostal aspoň raz do dobrej gólovej príležitosti. Chceli sme vyhrať, prelomiť strašnú sériu bez vsieteného gólu. Možno to bolo na úkor našich obranných povinností,“ snaží sa vysvetliť nepochopiteľné zlyhanie Tomáš Peciar. Mladý obranca sa pozoruhodne hladko adaptoval do základnej zostavy. Jeho výkony sú pomerne vyrovnané a spoľahlivé. "Do mužstva sme ho brali ako perspektívneho hráča do budúcnosti. Má všetky parametre na to, aby sa stal druhým Horváthom,“ hodnotí výkony stopéra Ivan Galád.

Na jeho partnera v strede defenzívnej línie ale toľko pozitívnych slov nemá: „Keď som prichádzal do Trenčína, mal som požiadavku, posilniť tím o špičkového a kvalitného hráča. Získali sme ho v osobe Csabu Szóráda. Jeho vysoké kvality som poznal z našej predchádzajúcej spolupráce. Mrzí ma, že svoj potenciál v Trenčíne zatiaľ nedosahuje. Nie je s ním spokojné vedenie klubu, realizačný tím a dokonca ani samotná kabína. Všetci sme od neho očakávali viac. Som tu na to, aby som tohto hráča dostal do top formy. Veľa bude záležať na tom, ako veľmi bude chcieť dosiahnuť vyššiu úroveň on sám,“ neskrýva sklamanie nad výkonmi skúseného hráča šéf lavičky. „Súhlasím. So svojimi výkonmi určite spokojný nie som. Dostávame hlúpe góly po často sa opakujúcich individuálnych chybách,“ priznáva Szórád.

„Obrana by mala byť najstálejšou formáciou mužstva. Zoberte si úspešné obdobia Artmedie či Žiliny. Ich defenzíva hrala počas dlhého časového horizontu prakticky bez zmien. My ale budeme po nepodarených zápasoch nútení do tejto línie zasiahnuť. Na skúšku herných variantov chceme využiť prípravný zápas v Nitre,“ hľadá cestu z neprípustnej situácie tréner. Okrem neuspokojivej výkonnosti niektorých hráčov musí robiť zmeny aj z disciplinárnych dôvodov. Pravý obranca Petr Kaspřák dostal v štyroch zápasoch dve červené karty a jeho ďalšie pôsobenie v tíme je viac ako otázne. „Je pre mňa veľkým sklamaním. Považujem ho pritom za dobrého chlapca aj za solídneho futbalistu. Je to veľmi pozitívny človek. Jeho herná a osobná nedisciplinovanosť ma ale prinútila vylúčiť ho z kabíny. Či definitívne alebo dočasne, rozhodneme po dialógu s funkcionármi klubu,“ informuje Galád.

Po dlhodobích zraneniach sa vracajú do hernej pohody Kleščík a Kasálek. „Až nasledujúce dni ukážu, či budú na najbližší majstrovský zápas pripravení. Veľmi kladným momentom pre mňa je, že obaja chcú hrať. Nie sú to alibisti, ktorí by sa v čase, keď sa mužstvu nedarí, skrývali za zranenia,“ zamýšľa sa tréner a na adresu súčasného ľavého obrancu konštatuje: „Godál nie je typickým ľavým obrancom. Na tento post sme ho zaradili z núdze. Keď bude v poriadku Kasálek, Borisovi budeme hľadať v zostave iný post."

V závere debaty o vysokom počte inkasovaných gólov vedúci realizačného tímu otvára aj otázku brankárov: „Mojou absolútnou prioritou bolo pracovať s dvoma vyrovnanými brankármi. Vedenie klubu mi vyšlo v ústrety. Udržalo Miloša Volešáka, ktorý chcel ísť do zahraničia. Považujem ho za najlepšieho brankára v 1. lige. Myslím si, že by sa nestratil ani v konkurencii Corgoň ligy. Napriek tomu zatiaľ mužstvo nepodržal tak, ako sme to od neho očakávali. V krízových okamihoch nebol skutočnou oporou.  Obom našim brankárom chýba niečo ´hodálovské´. Kým Roman počas tréningov kričí, organizuje a usmerňuje pohyb hráčov, u Volešáka s Rožníkom mi to chýba. Pokúsime sa z nich tú živosť dostať. Ak sa nám to nepodarí, budeme hľadať na ich posty iné alternatívy.“

„Vieme aký hnev, lepšie povedané nezáujem, vyvolávame u trenčianskej športovej verejnosti zlými výsledkami. Stále som však presvedčený, že súčasný stav je iba dočasným javom. Trenčín pôjde určite vyššie,“ dúfa Ivan Galád.

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa