Aktuality - archiv 24.7.2007

Vychoval majstra Európy, teraz piluje techniku Na Sihoti

Odborník podobného razenia v slovenskom futbale snáď ešte nepracoval. Holanďan Ton Jenner prišiel do AS Trenčín ako jeden z najuznávanejších špecialistov na tréning techniky z krajiny dvojnásobných vicemajstrov sveta a majstrov Európy.

Odborník podobného razenia v slovenskom futbale snáď ešte nepracoval. Holanďan Ton Jenner prišiel do AS Trenčín ako jeden z najuznávanejších špecialistov na tréning techniky z krajiny dvojnásobných vicemajstrov sveta a majstrov Európy. Doma piluje technické kúsky s mladými futbalistami nielen vo svojej akadémii, ale na starosti má aj mlaď Sparty Rotterdam a Haagu.

"Už som toho zažil veľa, ale aj pre mňa bolo takmer všetko nové," nechal sa počuť najskúsenejší z kádra AS Trenčín Igor Szkukálek a jedným dychom dodal: "Od začiatku prípravy sme absolvovali iba jeden tréning bez lôpt. V slovenských podmienkach sa prvý týždeň tradične len behá. My sme však pracovali vo vysokej rýchlosti a intenzite. Po kondičnej stránke nám to dalo viac, ako keby sme naberali objemy."

Podobný názor prezentoval aj holandský odborník: "Nie je pravdou, že pri tréningu s loptami sa menej behá. Záťaž je intenzívnejšia a ťažká práca nie je taká nudná a ubíjajúca. Futbal sa hrá predsa s loptou a tá má byť vašim priateľom, nie sokom. Technika je stále dôležitejšia. Hráči sú rýchlejší a priestor na ihrisku sa zmenšuje."

O úspešnej práci usmievavého Holanďana svedčia aj úspechy jeho syna Juliana. Jenner mladší je vychádzajúcou hviezdou popredného tímu eredivisie AZ Alkmaar a iba prednedávnom pomohol Oranjes k zisku titulu majstrov Európy v kategórii do 21 rokov.

"V Trenčíne je veľa mladých futbalistov a všetci sa chcú učiť, čo je dôležité. Ich mentalita a telesné predpoklady sú dobrým základom. Doposiaľ trénovali veľa, ale často bez lôpt. Nie sú predsa atléti. Klub potrebuje najmä kreatívnych hráčov. Kvalitná technika dodáva na ihrisku každému futbalistovi potrebné sebavedomie a to je veľmi dôležité. Nechýba žiadnej hviezde. Slovenskí hráči mi pripadajú naopak trochu bojazliví a to sa snažíme zmeniť," rozhovoril sa muž pracujúci v Holandsku prevažne s mladými nádejami, ale podľa vlastných slov aj skúsenému hráčovi by jeho metódy mali v priebehu dvoch - troch mesiacov pomôcť napredovať.

"Napriek tomu, že v Holandsku sa tomuto typu tréningu venujú osem až desaťroční chlapci, aj hráčovi nad tridsať rokov to má čo dať. Treba ale pracovať dlhodobo a systematicky," dodal Szkukálek.

Autor: MG
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa