Aktuality - archiv 29.1.2008

Vo štvrtok proti Ajaxu Amsterdam!

Holandský denník - 11. časť

Počas uplynulého víkendu hrali futbalisti najslávnejšieho holandského klubu ligový zápas v Arnheme. Dvadsaťdeväťnásobný šampión krajiny uhral v bývalom pôsobisku Mariána Zemana remízu 2:2. O zásahy hostí sa postarali Emanuelson a Suárez. Strelcovia gólov, ani najväčšie hviezdy tímu Davids, Heitinga, Huntelaar či Rommedahl v stretnutí proti Trenčínu nenastúpia. V stredu večer ich totiž čaká veľké derby proti PSV Eindhoven v domovskej Arene. Napriek tomu to môže byť na menšom štadióne "de Toekomst" zaujímavé predstavenie. Výkop zápasu Ajax - Trenčín je naplánovaný na štvrtok o 14.00 h.

Názov komplexu znamená "budúcnosť". Skutočne výstižné meno. Koľkože mladíkov sa práve z tohto areálu vybralo do sveta dobývať tie najväčšie futbalové méty? Johan Cruyff, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp a mnoho ďalších. Sú ich desiatky. Stúpali od najnižších poschodí futbalovej akadémie Ajaxu, aby sa im raz klaňal celý svet. „Komplex je vybudovaný špeciálne pre akadémiu Ajaxu. V minulosti som tam niekoľkokrát hral. Je to naozaj pekné miesto,“ opísal svoje skúsenosti s „budúcnosťou“ Thijs Sluijter.

Mládežnícky komplex je v bezprostrednej blízkosti slávnej Areny. Na ultramoderný štadión vedú diaľnice zo štyroch rôznych smerov. Nachádza sa tam sedem parkovísk s celkovou kapacitou pre 9000 osobných áut a 170 autobusov. Holanďania nezabúdajú ani na svoj národný dopravný prostriedok. V centre je vybudovaná obria miestnosť pre 3000 bicyklov. Na štadión najslávnejšieho holandského klubu, so 108-ročnou históriou, vedie osem autobusových liniek. Dostanete sa tam aj metrom.

„Samozrejme, že sa tešíme. Aj keď nenastúpime proti prvému tímu. Ajax vzbudzuje obrovský rešpekt. Chceme sa ukázať,“ opísal svoje pocity Lukáš Šebek. Tréner Rob McDonald ho počas celej jesene ignoroval. V zimnej príprave sa ale plavovlasý ofenzívny hráč ukazuje vo vynikajúcom svetle. V základnej zostave zajtrajšieho duelu by rozhodne nemal chýbať. „Ronald a Frank De Boerovci, Jaap Stam, Edgar Davids, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert...,“ nenechal sa zaskočiť Šebek. Na otázku, ktorých hráčov z minulosti a súčasnosti veľkoklubu pozná „vytiahol“ dlhý zoznam. „Najcennejšiu európsku trofej vyhrali štyrikrát,“ pokračoval v menovaní historických míľnikov Ajaxu šikovný útočník. „Najslávnejší hráč v histórii klubu? Zrejme Johan Cruyff,“ nenechal sa zaskočiť ani Peter Kleščík. „Aj keď to budú hráči z rezervy, určite sa budú chcieť predviesť a ukázať sa trénerovi prvého tímu,“ nepodceňuje silu súpera mladý obranca. „Súhlasím. Majú veľmi nadaný a technický tím. Vo výbere, proti ktorému budeme hrať, je viacero potenciálnych svetových hviezd. Samotný zápas by som ale nerád preceňoval. Pre nás je to iba test. Aj keď test proti Ajaxu je niečo navyše,“ konštatuje vecne Holanďan Sluijter.

Tréneri pomaly skladajú zostavu. Proti Ajaxu nenastúpi zranený Boris Godál. „Škoda. Na poste stopéra sa v doterajších zápasoch javil veľmi dobre. Jeho miesto zaujme Kleščík. Peter je obetavý, nevypustí žiadny súboj,“ rozhovoril sa o príprave na zajtrajší duel jeden z trénerov Peter Ančic. „Netuším v akej sile proti nám nastúpia. Na takýto zápas sa robí príprava veľmi ťažko. Nechceme sa však prispôsobovať súperovi. Pokúsime sa o našu hru. Samozrejme, silu súpera rešpektujeme. Budeme klásť veľký dôraz na defenzívu. Nie sme naivní," načrtol svoj pohľad na zajtrajšie stretnutie Ančic. 

Úspechy AJAXU AMSTERDAM:

29 víťazstiev v Eredivisie (naposledy v roku 2004)

17 víťazstiev v Holandskom pohári (naposledy v roku 2007)

7 víťazstiev v holandskom Superpohári (naposledy v roku 2007)

4 víťazstvá v Lige majstrov/PEM (1971, 1972, 1973, 1995)

2 víťazstvá v Interkontinentálnom pohári (1972, 1995)

1 víťazstvo v PVP (1987)

1 víťazstvo v Pohári UEFA (1992)

2 víťazstvá v Superpohári UEFA (1973, 1995)

foto: amsterdamarena.nl

Autor: MS, MG
Rozpis zápasov
1:2 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
18:00 Skalica
NIKÉ LIGA, 29. kolo, 27.4.2024
MFK Skalica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 20.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu Niké ligy proti FC Košice

ASTV vám prináša zostrih z nadstavbovej časti Niké ligy proti FC Košice (1:2).

ASTV 20.4.2024

ASTV | Tlačová konferencia po zápase Niké ligy proti FC Košice

ASTV vám prináša tlačovú konferenciu po zápase nadstavbovej časti Niké ligy...

A-tím 19.4.2024

Niké liga | Domáca prehra proti Košiciam

Zverenci trénera Iliju Stolicu prehrali v šiestom zápase nadstavbe Niké ligy na domácom trávniku...

ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa